Ce inseamna abordarea personalizata in oncologie si cum ii va ajuta aceasta pe pacientii diagnosticati cu cancer?
Medicina personalizata reprezinta viitorul in oncologie, este o declaratie luata de pe site-ul ESMO (Societatea Europeana pentru Oncologie Medicala). Mai mult decat atat, specialistii ESMO subliniaza rolul crucial pe care il au pacientii diagnosticati cu cancer in ce priveste implementarea acestei abordari personalizate, astfel incat acestia sa primeasca tratamente cu adevarat imbunatatite si, desigur, pliate pe tipul lor de cancer.
Fortunato Ciardiello, presedinte ESMO, ne explica faptul ca atat pacientii cat si familiile si apartinatorii acestora, ar trebui sa stie ce informatiii sa adune astfel incat echipa medicala multidisciplinara sa poata crea terapia personalizata:
- – participarea in studii clinice ajuta specialistii sa inteleaga mai bine reactia celulei tumorale la anumite terapii inovatoare
- – biopsia este necesara pentru a preleva date despre celula tumorala si tipul mutatiei genetice
- – alte analize specifice care sa ofere echipei oncologice cat mai multe informatii relevante despre starea de sanatate a pacientului
De exemplu, in ce priveste cancerul de san, personalizarea incepe cu examenul imagistic. Iar in cazul femeilor cu istoric de cancer de san in familie, se recomanda testarea pentru mutatiile genelor BRCA1 sau BRCA2 (mutatiile acestea presupun faptul ca celulele nu mai pot repara ADN-ul in mod corespunzator). Pentru detectarea cancerului de san in stadii incipiente se recomanda ecografii, mamografii si RMN alaturi de testele genetice recomandate de specialist.
Mai mult decat atat, daca este identificata o tumora, se trece la etapa urmatoare: se verifica si se confirma diagnosticul. Apoi, pentru a putea stabili parcursul terapeutic personalizat, sunt necesare informatii despre celula maligna: tipul mutatiei, dimensiunea tumorii, stadiul de dezvoltare. De asemenea, trebuie facute teste complementare pentru a verifica daca malignitatea s-a raspandit sau nu si la alte tesuturi: folosim CT, RMN, PET, numaratoarea de celule stem tumorale (Circulating tumour cells), alte analize si teste folosite in cancerele rare.
Tratamentul bazat pe caracteristicile moleculare ale cancerului de san
Se iau in calcul tot mai mult caracteristicile moleculare ale tumorii pacientului atunci cand vine vorba de alegerea tratamentului potrivit. Pentru a putea alege tratamentul personalizat, trebuie identificati factorii biologici care conduc la cresterea tumorii. Discutam aici de receptori pozitivi pentru estrogen, progesteron sau HER2.
Alaturi de caracteristicile moleculare descrise mai sus, alti markeri, precum Ki67 (marker care arata viteza de proliferare a celulei maligne), dar nu numai, sunt folositi tot mai mult pentru a obtine “amprenta genetica” a tumorii, permitand astfel pacientului sa primeasca un tratament personalizat.
Alti factori: atunci cand trebuie ales tratamentul sunt si alti factori care trebuie luati in calcul: preferintele pacientului, alte boli si alte tratamente pe care le ia deja, efectele adverse ale tratamentului ales, starea psihoemotionala, alimentatia, calitatea somnului, daca terapia aleasa este una paliativa, curativa sau doar pentru mentinerea unei calitati a vietii cat se poate de bune.
Medicina personalizata in cazul Leucemiei Mieloide Cronice (cancer rar)
In anumite cancere, identificarea tratamentelor care sa tinteasca anormalitati moleculare specifice care genereaza cresteri tumorale incontrolabile a atins un apogeu neasteptat. In cazul Leucemiei mieloide cronice (CML) – un tip de cancer al celulei sangvine – progresul este cu adevarat considerabil. Medicina poate identifica cu succes atat anormalitatile moleculare care au generat boala, dar si schimbarile genetice pe care le dobandesc celulele maligne pentru a rezista primei linii de tratament disponibile. Din moment ce sunt cateva mutatii genetice care pot genera rezistenta la tratament, identificarea celor relevante in cazul unui anumit pacienti – si selectarea tratamentului necesar – reprezinta un atu al medicinei in ce priveste abordarea personalizata a CML.
Medicina personalizata are, asa cum am vazut prin cateva exemple, un rol crucial in ce priveste rata de supravietuire a unui pacient post diagnostic. Acasta directie de aplica atat in cancerul colorectal, cancerul pulmonal, mielomului, sarcomului, cancerului de prostata sau de stomac, adr si in cazul altor cancere a caror incidenta devine, din pacate, tot mai mare.
Desigur, rolul pacientului este, asa cum spuneam la inceputul articolului, unul esential. Comportamentul sau post diagnostic trebuei restresat rapid si pus pe directia cea buna. Aici intervenim noi, asociatiile de pacienti, care prin exemplul personal le aratam ca se poate. Sigur ca nu este usor, dar nu este imposibil. Si daca se poate in cazul lor, se poate si in cazul tau.
Daca ai nevoie de informatii si vrei sa discuti cu noi te asteptam fie la Grup suport Imunis, fie ne poti scrie pe adresa pentrupacienti@asociatiaimunis.ro.
Echipa Imunis